divendres, 15 d’abril del 2011

Valoració: "notes"

Durant diferents dies hem estat amb la selecció i priorització d’objectius, continguts i criteris d’avaluació. Com estem a final de trimestre i s’han d’entregar les notes, amb la mestra ens han començat a sorgir dubtes a l’hora de valorar els alumnes.
Tenint en compte que a l’aula es té en consideració cada individualitat, consideràvem important que aquells alumnes  que mostren més dificultats o ritme diferent se’ls havia d’avaluar segons el seu ritme, ja que van evolucionant i aquesta evolució i esforç s’ha de reconèixer i valorar positivament, ja que del contrari, el sentiment de fracàs, impotència i frustració apareixerien  i es constituirien com elements negatius i bloquejadors d’actituds positives i constructives cap l’esforç personal, l’autoestima i l’aprenentatge. Valorant tot això, hem acordat que a les observacions, la tutora indicaria que amb el suport necessari aquests alumnes eren capaços d’assolir el que se’ls demanava.
El següent pas, pel proper trimestre serà planificar les activitats d’avaluació de manera que respectin els diferents estils d’aprenentatge i les necessitats educatives dels alumnes, adaptant els instruments d’avaluació i utilitzant altres sistemes “menys acadèmics” i complementaris, com controls orals, entrevistes, graelles d’observació, etc.
Tot el que anem fent amb el grup d’intervenció, en tractar-se d’una escola petita, arriba de manera informal (de moment) a la resta del professorat i ara que també estem a pocs dies de les proves de 6è, els mestres posen sobre la taula que si bé el treball que estem realitzant a  l’aula els sembla molt positiu i profitós pels alumnes, es pregunten què passarà a les “proves” amb aquells alumnes que necessiten ajuda per avançar, amb aquells més insegurs, amb aquells que necessiten més temps per realitzar les tasques, ja que aquestes proves de 6è són estàndard, els alumnes no poden rebre cap suport, les activitats no estan adaptades, en definitiva, que no contemplen l’atenció a la diversitat. Això, certament és una gran contradicció. A més, els resultats d’aquestes proves situen les escoles en un rànquing de “millor o pitjor” resultats. Jo vull pensar que una bona atenció a la diversitat durant tota l’escolarització permetrà als alumnes arribar a 6è havent superat i assolit les competències bàsiques que es valoren en aquestes proves finals, però això no ho podré comprovar fins d’aquí uns anys de què funcioni en òptimes condicions l’atenció a la diversitat.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada