diumenge, 22 de maig del 2011

Planificació de les sessions compartides

En el traspàs de l’experiència del pràcticum es va posar de manifest la necessitat de que perquè puguin treballar dos ensenyants a l’aula, de manera eficient i profitosa pels alumnes, s’han d’anar negociant i pactant tant les activitats i els rols respectius. A més a més, prèviament a l’entrada a l’aula, els dos mestres s’han de coordinar (això és el que més els costa entendre a l’equip docent de la meva escola i sobretot haver de canviar la manera de fer) en relació a una sèrie d’aspectes:
-          Cal acordar què es farà en els moments en què entrarà el mestre de suport a l’aula i aquest ha d’estar informat de les activitats prèvies i posteriors relacionades amb el que es realitza a classe. S’ha d’establir el tipus d’activitat i els continguts que s’hi treballaran. Així com també s’ha de preveure quina organització es farà de l’espai i el tipus d’agrupament  de l’alumnat.
-          També caldrà acordar amb el mestre el nivell de participació en la dinàmica de l’aula, en funció dels objectius que ens plantegem. Establir el nivell d’implicació en la planificació, l’execució i l’avaluació de l’alumnat.
-          A part de fer activitats obertes i que tinguin en compte la diversitat, cal assegurar que els infants amb més dificultats rebin l’atenció i l’ajuda que necessiten, cal estar atents a aquests alumnes, observar-los i intervenir-hi quan l’activitat ho requereixi. No és necessari que  només sigui el mestre de suport qui se n’ocupi, al contrari, és recomanable que el mateix tutor/a pugui estar més pendent d’ells en algunes sessions, ja que així podrà observar les seves estratègies i dificultats i poder aprendre a adaptar certes activitats.
-          Valorar posteriorment com ha anat i preveure els canvis que pensen que s’hi ha d’introduir.

Algun membre de l’equip docent expressava que aquesta tasca de coordinació suposava molt de temps, però la tutora de 2n , va exposar que al principi si que va costar una mica més, però cada coordinació era més senzilla i després de 3 o quatre coordinacions, vam entrar en una rutina sistemàtica que no durava més de 20-30 minuts.
Evidentment, en aquest punt l’equip directiu també tenia la seva a dir, quant a organitzar els horaris, de manera que es poguessin contemplar el temps i l’espai necessari per a dur a terme aquestes coordinacions cara al proper curs.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada