Ahir estava a l’aula amb la tutora i la mestra de reforç. Els alumnes estaven fent una activitat de matemàtiques que la mestra havia donat fotocopiada. L’activitat era per tothom igual, no tenia diferents graus de dificultat. La mestra de reforç anava ajudant als alumnes amb més dificultats. Veient que algunes alumnes anaven acabant, la mestra va posar un altre exercici a la pissarra. I aleshores, abans d’acabar la classe i que tinguéssim oportunitat de parlar sobre l’activitat, la mestra va dir: veus Esther, hi ha alumnes que ja han acabat i ja estan fent l’exercici de la pissarra! Em va anar perfecte per respondre: d’això es tracta! L’atenció a la diversitat (a tot l’alumnat) té en compte els diferents ritmes: aquells que van més avançats han de tenir l’oportunitat d’ampliació, i els que els costa més, potser no cal que facin les 10 sumes o restes. Si en fan 5 i les fan bé ja pots avaluar el que saben o les dificultats que tenen. A la tarda ens vam reunir i vam estar intercanviant punts de vista sobre les diferents activitats a realitzar i sobre com haurien d’estar estructurades per tenir en compte a tot l’alumnat.
dimecres, 30 de març del 2011
divendres, 25 de març del 2011
FASE 3 : Aclarir i reformular conjuntament el problema i els objectius a aconseguir.
26/3/11
Ja he acabat l’anàlisi del que es diu sobre Atenció a la Diversitat en els documents de l’escola i tot adequar-se al que “hauria de ser”, a la pràctica hi ha coses que no es compleixen. El Pla d’Atenció a la Divesitat, per exemple (elaborat per l’equip directiu), diu que cada dimarts els tutors s’han de reunir amb el mestre de reforç i el mestre d’EE per planificar la setmana i coordinar-se, però això no es fa. D’altra banda, a les programacions es diu que “s’adaptaran les activitats als alumnes amb més dificultats”, però no es diu què, com ni quan s’adaptarà.
Hi ha hagut consens unànime en l’exposició d’aquests fets (tot i que cada part implicada hagi justificat els motius de les desviacions que es produeixen), així que analitzada la situació, els primers acords que hem pres han estat:
1. Buscar (amb l’equip directiu i els mestres) el temps i l’espai perquè pugui haver la coordinació entre el mestre de reforç i els mestres amb qui intervé. El mateix amb el mestre d’EE. (Entenc que és bàsic que el mestre de suport sàpiga què es va a fer a l’aula en aquell moment, amb qui ha d’intervenir més, i amb quina finalitat).
2. Incloure a les programacions què, com i quan s’adaptaran els continguts, les activitats, els materials i els criteris d’avaluació als alumnes que ho necessitin.
Ara em manca acabar el buidatge d’un qüestionari que vaig passar a tot l’equip docent sobre el suport fora o dins l’aula i altres criteris (extret de la bibliografia).
Pel que fa a la reformulació d’objectius, de moment, no hem considerat necessari modificar-los.
dilluns, 21 de març del 2011
DESCRIPCIÓ DEL PROJECTE
La intervenció psicopedagògica del projecte es centre en l’assessorament a un equip de mestres sobre les mesures “d’atenció a la diversitat” en sentit ampli, és a dir, per donar resposta a tot l’alumnat de l’aula. Es duu a terme en el nivell de 2n d’educació primària d’una escola concertada d’una línia.
Els objectius són:
- Assessorar l’equip de mestres sobres les mesures d’atenció a la diversitat i dotar-los d’eines perquè els alumnes puguin rebre un ensenyament més ajustat.
- Millorar la capacitat d’atenció de l’alumnat (en general) i alhora, millorar el rendiment.
Treball realitzat:
En un primer moment he tingut una reunió amb cadascun dels mestres (per separat) que intervé amb el grup per determinar les dificultats amb les que es troben a l’aula i tots han coincidit amb aquesta capacitat d’atenció limitada (curta) i lo difícil que resulta donar els ajuts oportuns de manera individual perquè són alumnes amb poca autonomia. També els preocupa el fet que es distreuen amb molta facilitat, tenen que estar constantment motivats per centrar-se en la tasca. Les observacions que he realitzat a l’aula confirmen el que el professorat exposa. Ara caldrà analitzar possibles raons per les que es donen aquests fets i reformular si cal els objectius.
Per les observacions a l’aula que he fet puc avançar que el tractament que en fan els mestres és com si es tractés d’un grup homogeni. Quan fan les activitats orals o de participació si tenen en compte les “diferències” de cada alumne, però en les activitats escrites, normalment se’ls exigeix a tots el mateix nivell de realització. Si està el mestre de reforç a l'aula, aquest dona els suports a qui ho necessita, però quan està el mestre sol a l’aula en la majoria de casos no pot donar resposta a tots.
Em sembla que la tasca més difícil a la que m’enfronto és fer entendre a algun d’aquests mestres la necessitat de canviar algunes coses.
divendres, 18 de març del 2011
ATENCIÓ A LA DIVERSITAT A L'AULA
L’assessorament psicopedagògic que es pretén abordar amb aquesta intervenció, és donar eines al grup de mestres de 2n de primària i posteriorment a tot l’equip docent, perquè puguin atendre dins la seva aula, els diferents ritmes d’aprenentatge i diferents nivells de dificultats (és la dir, la diversitat) i millorar d’aquesta manera factors atencionals sobretot i el rendiment de l’alumnat.
Subscriure's a:
Missatges (Atom)